Sista skrönan innan jul och EN GOD JUL !!!!!!!!!!!!!!!
Adventslucka nr 23
Bosse !
Du som har sett så många lopp i simning.
Vilket är det bästa?
Det var en person som frågade mig det för ett tag sedan.
Tjaa sa jag och lite tvekade i svaret.
Det är man ju inte alltid man får den här frågan.
Så här tänkte jag direkt - att han måste ju få tre alternativ från mig.
Jo, sa jag! Så här tänker det här fallet! Du skall få tre svar!
1, Det lopp som berört mig allra mest.
2.Det vackraste och tekniskt mest fulländade jag sett.
3.Det mest monstruösa i lagkapp jag varit med om.
Jag har som sagt sett ett antal lopp. Kommenterat säkert 200 lopp i TV där det har blivit världsrekord. Det räcker nog inte. Varit arena-speaker på 20-30 lopp med utfall i världsrekord och också sett lopp där jag varit mer eller mindre passiv åskådare.
Många lopp är det!
Men OK låt oss ta dem då och liktydigt med svar på personens fråga.
Den vassaste lagkapp jag sett:
är herrlagkappen på 4x100m fritt herrar i OS i Beijing 2008. Favoriterna Frankrike en kroppslängd före efter tre sträckor och man hade Alain Bernard, världens snabbaste man på sista sträckan.
USA hoppade i som tvåa och denna lagkappen skulle man vinna för att Mike Phelps rekordrad av OS-guld skulle hålla. Men efter tre sträckor var det helt omöjligt. För alla.
Utan USA:s siste simmare. Jason Lezak
Han tog in hela avståndet. Vann med 8/100-delar och gav USA segern. Hans split i loppet 46.06 var det allra snabbaste loppet som gjorts på 100m fritt. Monstruöst.
Det vackraste loppet jag sett.
Utan tvekan Therese Alshammars rekordsimning på VM i kort bana år 2000. Hon noterade 52.17.
Det gjorde henne till favorit på OS 2000 men där det höll inte. Men hennes teknik och vattenläge i Athen, i mars 2000, var unikt. Vackert och det finaste lopp jag sett.
Det lopp som berört mig mest är finalen på 400m medley i München 1972. Gunnar Larsson skulle fightas med Gary Hall om guldet. Men det blev inte riktigt så. Gary körde slut på bensinen efter 200m meter och det blev, som Åke Strömmer sa i radion, ”gossen McKee”, som skulle fightas med Gunnar.
Själv sommarjobbade jag på Segevångsbadet i Malmö och dagen till ära hade jag köpt en prinsesstårta. Dessutom släpade med mig en Radiola TV (se bilden) på cykel ut till badet för att kunna följa den här händelsen. Cykelavstånd ca 12 km från hemmet. Det ösregnade när jag cyklade. TV på pakethållaren i en svart sopsäck. Tårtan i en plastpåse.
En bordsantenn som gav en väldigt gryning bild och laddat och klart för OS-final. Inga badande på badet. Alla kunde se på TV.
Jag kände ingen av mina arbetskamrater på badet men det var poppis att man bjöd på tårta. Jag såg hela loppet genom att hålla i bordsantennen. Efter målgång strömmade tårarna ner för kinderna. Arbetskamraterna undrade varför han med TV och tårtan grät. Hans klubbkamrat hade ju vunnit inte förlorat. Jag fick se loppet några gånger till. Fast under något bättre förhållanden och förstod att det här var något som jag aldrig skulle kunna glömma i hela mitt liv.
De 12 km hemåt var lättare att cykla än dit. Men eftersom man bor i Malmö så var det motvind och dessutom regn åt bägge hållen.

Adventslucka 22
Från 1995 - första gången, då med VM i simning på Copacabana Beach i Rio fram till OS i Tokyo 2021 och ISL-serien hösten 2021 (sen har vi inte haft simning på Eurosport) har jag kommenterat simning på Eurosport. I början lite trevande men efterhand alltmer hemtamt. Här finns det mycket att skriva om. Minnen som tål att skrivas om och annat som vi kanske inte behöver nämnas. Jag skall komma in på detta i skrivningar längre fram - vid tillfälle.
Några minnevärda sändningar finns det. Premiärsändningen -95 med Bengt Grive i kontrollrummet. Alshammars simningar på VM i Aten 2001 (var det väl ?) Sarah Sjöströms VM-guld 2009, kommentering av OS-invigningarna 2008 och 2012.
När vi hösten 2021 körde ISL-cirkusen och jag satt på landet i sommarhuset med min egna sändnings- utrustning.
Ja det är nycket jag vill minnas. Några andra var när jag kommenterade Rytmisk Sportgymnastik från OS 2000. Roger Blomqvist på SVT gav mig rådet. "säg så lite som möjligt - det blir bäst så". Den gode Roger hade så klar rätt.
Ett minne från 2021 som jag inte var involverad att kommentera med såg och lyssnade på - skrev jag om då och den notisen kommer här. Jag imponerades starkt av Hopplandslagets insats då och gör det fortfarande. Jag skrev så här:
""En dag kvar på OS och Sverige har tagit tre guld och sex silver. De tre gulden har vunnits av favoriter i respektive grenar. Diskus-Ståhl, Mondo med staven och så banhoppningslaget. När det gäller banhoppningslandslaget så har man skapat sitt favoritskap under OS. Fram tills idag helt felfria.
Efter att ha följt ridsportens blå band idag, laghoppningen måste jag säga att jag är imponerad. Djupt imponerad. Imponerad av allt runt hopplaget - hästarna, ryttarna, hästskötarna, av deras gameplan men också av de utomordentliga kommentatorerna i Discovery och i Sveriges Radio.
Radiopratarna Christian Olsson och Maria Gretzer är redan klassiska med sitt snack. De bägge talar i mun på varandra i sin rena upphetsning. Maria rättar Christian utanför alla gränser för vad som är tillåtet. Olsson metaforer är bättre än någonsin och det liknar inget man hört tidigare. Galet, skruvat och underbart
härligt.
I Discovery var det Henrik Johnsson och Linda Heed som förde snacket. Henrik coolare än någon annan svensk man som har kommenterat sin fru till OS-guld. Bara det en bedrift. Linda Heed precis den expertkommentator man vill ha. Superkunnig men också engagerad. Hennes avslutningstjut från bunkern i Värtahamnen kunde inte varit bättre än om hon hade stått i vattengraven på ryttarstadion i Tokyo.
Man kan skämta om vem som är bäst, hästen eller ryttaren när det kommer till Jerringpris och annat. När man skalar ner prestationen i sina beståndsdelar så är det summan av alla detaljer som är grunden till framgången.
Banhoppning är ingen social verksamhet och eller ett under av jämställdhet - som vem som helst kan deltaga i. Hästarna ägs av multimiljonärer. Spelet runt dessa är Big business. Ryttarna har jätteanläggningar och personal som måste klaffa maximalt för att de stora resultaten skall komma.
Malin Bayard gjorde sitt femte OS, tog sin andra medalj. Har haft en backning som har kostat miljoner men ändå är Malin bara en människa som måste jobba hårdare än många andra för att nå sina mål och inte tumma en sekund på det hon vill. Längst inne hos henne finns en liten hästtokig tjej som drömt om den här stunden - ända sedan hon kunde säga ordet ponny och idag står hon där tillsammans med eleganten Peder Fredricsson och idrottsmannen Henrik van Eckerman och vinner ett OS-guld.
Ett OS-guld som samma medalj som man vinner i skateboard och brottning och visar att man helt enkelt bäst i världen. Åtminstone den här dagen. Kanske är värdet på andra sidan lite högre när det vinns i lagtävlingen för banhoppning än guldet för en gångare eller tyngdlyftare. Men ändå är det på något sätt lika stort för det där lilla barnet inom dig. Det som har drömt ett helt liv efter att få vara bäst.
Dagens svenska guld är stort och mycket välförtjänt.""

Adventslucka 21
Nu har det gått en dryg vecka sedan det hände sig. Lucia och Lussevakan utspelade sig i vårt land. Jag har letat efter kommentarer som innehåller just ordet "Lussevaka" o media men det verkar som detta är en utdöd företeelse. På 1960- och 70-talet var detta en helig graal i festdagarna för ungdomen som fortfarande befann sig i skolan. Helt i klass med svettiga midsommaraftnar och smällande nyårs-dito.
Undrar om Lussevakan försvann med 68-generationen?
Lussevakan var då skolklassen samlades i någon gillestuga och det dansades till en skramlig skivspelare. Beatles, Stones, Hollies och framåt natten- allt fler tryckare som gav en hetta som fick vilken 15-åring som helst att tro att man var vuxen helt plötsligt och var tvungen att släcka törsten med drycker som inte var helt lagliga – om man fick tro våra föräldrar. En natt när man verkligen fick uppleva – natten - och hela natten. Man festade så mycket man orkade för att sedan avsluta det hela med att döna hem till en stackars lärare som fick se 25 ”Villa-Franca” doftande ungdomar storma in i familjens sovrum och haspla ur sig en ”Santa Lucia-sång” som mer skrålades än sjöngs.
Kvar lämnade man glitter och snöslask. Glitterbitarna borrade sig ner i golvet och försvann först vid vårstädningen i maj. Slasket lade sig som en skitig rännil från sovrummet ut till hallen. 8.20 började skolan på morgonen efteråt. Man kilade snabbt hem, duschade och höll god min för att sedan snabbt pipa tillbaka till skolan. Man var en erfarenhet rikare och hade tagit ännu ett steg mot ett förmodat vuxenskap !

Adventslucka 20
Svensk simning har sju stycken simmare som har tagit guldmedaljer på de Olympiska Spelen. Förste man att simma hem denna idrottens finaste medalj var Håkan Malmrot vid de olympiska spelen i Antwerpen 1920. Malmrot vann den gången 200 och 400m bröstsim
Malmrot är kanske den mest okände av alla dessa duktiga svenska simmare som vunnit OS-guld. (se fotnot) Naturligtvis för att han var den förste och hans glansdagar ligger långt tillbaka. Man kan jämföra honom med Arne Borg som i mångt och mycket var en simmande folkpark. Extrovert, publik och fanns med i simvärlden långt in på 1960-talet. Malmrot var inte alls av samma kaliber och hans simkarriär blev relativt kort. Han hann dock simma hem två OS-guld och fem svenska mästerskap.
Han kom att bli väldigt god vän med Arne Borg. De var nästan jämnåriga. Malmrot född 1900 och Borg 1901. De bägge lärde känna varandra åren strax innan 1920.
Några år In i den nya decenniet, det glada 20-talet, turnerade de bägge runt i USA och ”visade upp” sina simkunskaper. Kan nämnas i detta sammanhang att Borg under den här perioden skrev sina memoarer långt innan han tog OS-guldet 1928. Hans bok ”Hur jag simmad jorden runt” kom redan 1924. Arne Borg viste hur att marknadsföra sig själv.
Malmrot avslutade den svenska delen av simkarriären 1923 – då 23 år gammal – för att flytta till USA och praktisera och sedan också jobba. Han kom tillbaka åtta år senare och flyttade till Karlskrona. En stad som han som bl.a gasverksingenjör, blev trogen hela sitt.
Somrarna tillbringade han i Båstad ibland och där mötte jag honom en sommar när jag var 16 år.
Vårt träningsgäng fanns oftast placerade i Hemmeslöv för träning i Herrgårdspensionatets 50 meters bassäng. Ett träningsmecka för bla simmare från Malmö men också för andra.
Min coach Lars Eric Paulsson hade väl inte riktigt fått kläm på hur han skulle förfara med bröstsimmare Hultén och när tillfället yppade sig att de två bästa bröstsimmarna i landet på dam och herrsidan - Yvonne Brage och Thomas Jonsson skulle träna i Malens Havsbads saltvattens-50ia inne i Båstad så skickades jag dit.
Cykel på morgonen till Malen och träning under den barske Skövde-tränaren Olle ”Tjänis” Karlsson. En man som inte drog på smilbanden varje dag men som jag har hört av sentida vittnen, hade ett gott och stort hjärta. ”Tjänis” skulle få ordning på mitt bröstsim och SM-trean på dambröstsim, Karin Pettersson från Markaryd gjorde mig sällskap från Hemmeslöv till Malen.
Det blev mycket bröstsim den sommaren och efter ett pass då de övriga i lugn och ro skulle gå upp och käka lunch på Malenrestaurangen skulle jag cykla tillbaka de 10 km till Hemmeslöv. Men först en bastu och för värme och vila och sedan iväg. Simbassängerna vid den tiden höll bara 22 graders värme och efter två timmar så var, en då senig, Malmöpåg alldeles blå.
Men inne i bastu satte en äldre herre som började snacka med mig och efter några minuter så var jag tvungen att gå ut. Han gjorde sammaledes och frågade om han fick bjuda på en glass innan jag cyklade tillbaka. Jag hade orienterat honom om tingens ordning och vem jag var.
När vi satte oss ner och tog den glassen frågade jag honom om han haft något att göra med simning i sitt liv? Jo det hade han och berättade att han i runt 1920 hade vunnit SM-guld i just bröstsim. Det var därför hade han blivit nyfiken när han såg oss fyra ligga och träna ut i bassängen tidigare. Jaså? - sa jag. Då var du duktig menade jag. Jo - det tillstod han. Nästa fråga var om han simmat något internationellt också. Det fanns ju trots allt en liten spirande ådra av journalist i den 16-årige simmaren från Malmö. Jo det har jag sa han. Jag simmade i Antwerpen 1920 – på OS. Jaså- sa jag? Hur gick det då? Jag vann två guld! Då ramlade polletten ner från de där böckerna av Henry Eidmark och Arne Borg som man läst i barndomen, lånade på Malmö Stadsbibliotek - Slottstadenfilialen. Håkan Malmrot – visst ja!
Många år senare skrev jag om detta och kom i kontakt med hans systersonson. Han hade läst det jag skrivit och skickade över digital form av all dokumentering om Håkan Malmrots simkarriär. Från en nörd ytterligare till en dito. Det betyder att jag träffade Håkan Malmrot en gång (och fö flera) och det är inte alla som kan säga i min simgeneration.
Fotnot
Svenska OS-segrare i simning 1896-2020
1920 Håkan Malmrot 200 och 400m bröstsim
1928 Arne Borg 1500m fritt
1972 Gunnar Larsson 200 och 400m medley
1980 Bengt Baron 100m ryggsim
1980 Pär Arvidsson 100m fjärilsim
2000 Lars Frölander 100m fjärilsim
2016 Sarah Sjöström 100m fjärilsim
Klicka på bilden så blir den större

Adventslucka 19
Under åren 2007 till 2012 jobbade jag på Rantzows Sport i Hjärnarp. Ett av de få jobben utanför simningen jag har haft - även om det var simning där också....
Rantzows marknadsförde en ”plastis” som ägdes av bröderna Salming, Stig och Börje. Jag var inte inblandad i plastsisförsäljningen men hade nöjet att sköta snacket med Börje på isen när det var mässa.
Det gick till så att han drog några rundor, jag ställde några frågor, några nya rundor och snart kom han tillbaka och ville ha fler frågor för isträningen var inte på topp. Rundorna blev kortare och kortare under demonstrationen och snacket blev längre och längre. Man märkte verkligen vilken beundran han väckte. Mycket av hans idrottskarriär har ju gått under radarn för oss svenskar men med TV-serien ”Börje -The legend förstår man ju hur stor han var där borta.
Herrar Salming – ett synnerligen trevligt par att umgås med. Börje var precis så som han numera beskrivs i eftersnacket.
Jag har sett igenom Viasatserien ”Böje – the legend”. Några förståsigpåare sågade serien inledningsvis. Gävle Dagblad har letat efter sakfel i produktionen men jag säger bara ”Se den”. Sällan har en idrottsfiktion känts mer äkta än den här serien. 5 CCM-skridskor av fem möjliga i betyg. Valter Skarsgård i huvudrollen. Storartad. Barnaflocken Skarsgård är begåvad.
(Tack för bilderna Anders Bohman)
Klicka på bilderna så syns det bättre

Adventskalender lucka 17 (eller minnen med klorskador)
När julsakerna åkte fram idag så hittade jag dessa vackra elektroniska, glimrande och spelande renhorn och det väcker en käck historia till liv.
Under åtta i början av 2000-talet var jag LEN:s - dvs Europeiska Simförbundets mästerskapsspeaker. Dvs jag var arena-speaker på Europamästerskapen i simning. En av dessa gånger var i Helsingfors i juletid 2006 och jag och min finske kollega hade försnack på Mäkelänrinteen uimahalli - den finska nationalarenan för simning.
Vi stod nere på pooldäck och gaggade och det var några minuter innan det hela skulle starta i sändning över Eurovision. Trodde vi! Men där stod vi och finska presidenten Tarja Halonen anlände till arenan.Utrustade med renhorn och lagom igång, tog vi presidenten i hand och hälsade välkommen till en förhoppningsvis fin finalkväll. Vad vi inte visste var att man redan hade börjat sända till 35 länder och där stod vi och snackade vi med blinkande renhorn och ganska snart kom glada hälsningar på telefonen över de tramsiga gubbarna i Helsinki som man sett i TV.
Detta var i dec. 2006. Men redan år 2000 hade samma gubbar träffat den då precis avgångne presidenten Ahtisaari - som var ordförande i finska bastuklubben i Helsingfors och som guidade och badade fem olika bastu en eftermiddag. En synnerligen trevlig man som talade perfekt svenska. Frid över hans minne. Han dog för två månader sedan.

Idag var det intervjuv med MFF- målvakterna från Europa Cup finalen 1979 på Idrottsmuseets Vänner. Arne Åkesson och Janne Möller. I deras sällskap är man liten! Underhållande herrar som gladde en fullsatt arena!

2023-12-14 Idrotts Museets Årsbok
Årsboken för IMV 2023 har jag skrivit två artiklar. En simartikel och en rugbyartikel. Två idrotter som ligger mig varmt om hjärtat. Den första letar sig bak till 1953 när Simklubben Poseidon slog till med ett världsrekord i lagkapp. Den kan du läsa här - klick och så är det en artikel om Malmö Rugby Club som jag själv spelat i och den artikeln hittar du här - klick

Juni 2023

Den 25 juli 1948 – den dagen vann Råå IF svenska Cupen i fotboll
Året var 1948. De allsvenska lagen deltog inte i den svenska cupen i fotboll. Det banade vägen för sensationen till slutsegrare. Ja att det skulle bli en överraskande segrare var klart när man såg lagen som hade kvalat in till finalen. Från Skåne och Helsingborgs förorter, Råå IF. Laget som aldrig spelat i allsvenskan vid den tiden. Motståndare var BK Kenty från Linköping. Laget som fått sitt namn av smeknamnet på den amerikanska delstatens Kentucky.
Cupfinalen detta år var det åttonde ordningen och normalt skulle den seplats på Råsunda men eftersom de allsvenska lagen inte deltog pga. OS-turneringen i London - så spelades matchen på Olympia i Helsingborg. 9852 åskådare hade tagit sig till Olympia för att se andralaget i stan spela cupfinal.
Hur gick det då? Jo det blev en överlägsen seger för Råå IF. Hela 6-0 till hemmalaget och inledningen till en raketkarriär i svensk fotboll som dåförtiden blev väldigt uppmärksammad. Råå tog sig till allsvenskan två år senare och 1950 debuterade man i högsta serien. Vann premiären mot Djurgården med 2-0 på Olympiastadion i Stockholm inför drygt 19000 åskådare. När serien var slutspelad låg Råå på andraplats och tog det s.k. stora silvret. Säsongen efter åkte man ur allsvenskan och har sedan aldrig återkommit men den 25 juli 1948 - ganska snart för 75 år sedan vann man cupen. Sedan gick resan nedåt och som sämst var man för några år sedan när man var nere i div 7, lägsta serien och vände. Numera återfinns man i div 4/div5.
För Kenty har det som bäst varit andradivisionen på den tiden när div 2 var division 2. Klubbens damlag har det bättre. Några år i allsvenskan och numera är det Kenty som är basen för Linköpings allsvenska damlag.
Men detta är en helt annan historia. Kanske berättar vi den en annan gång....
Text Bo Hultén
Bild: Rekordmagasinet (från 1951)

Juni 2023

Svenska fotbollsfrimärken
Man kan samla på allt. En populär samlingsform är att samla på idrottsfrimärken. Fotboll har under åren varit ett populärt motiv. Redan 1953 samband med RF:s 50 års jubel så kom det frimärken med idrottsmotiv. Dessa var de första motiven på levande svenskar förutom kungligheter. 1958 var det stora året när idrottsfrimärken tog steget in i människor mun för att bli slickade på.

Tre olika färger med samma motiv - en blond svensk som skickar iväg ett skott med en sträckt högervrist. Spelaren på bilden är Lennart Nacka Skoglund. Vän av den sk. "ordningen" säger väl - att Nacka aldrig sköt ett skott med sträckt högervrist. Helt korrekt. Bilden är spegelvänd och "Den vajande majskolven" som han kom att kallas i Italien - får iväg ett elegant skott framåt högerdojan. Frimärket fanns i tre olika valörer men i olika färger.
Det senaste jag har kunnat hitta med fotbollsmotiv är en serie med fem olika Zlatan-motiv som kom ut häromåret. Numera behöver man ju inte slicka på frimärken utan Zlatan fäster på alla olika underlag.
Det var en serie som var väldigt populär när den kom och jag minns att mottagare i utlandet tom. skickade meddelande i retur för att tacka för de fina frimärkena. Detta även om brevet innehöll en faktura.
Idrott gör folk glada.

Text; Bo Hulten
Klicka gärna på bilden för att få den större !!!

Juni 2023
Vi är inne i juni månad 2023. När vi vänt nästa månadsblad dvs det som innebär juli-23 så har vi kommit fram till en milstolpe i svensk idrottshistoria. Den 29 juli är det exakt 75 år sedan den moderna idrotten startade i Sverige. Då skulle det andra världskrigets fasor sopas undan och idrotten skulle ta plats i folks medvetande. Då invigdes nämligen de olympiska spelen i London. Tävlingar som skulle sträcka sig från den 29 juli fram till den 14 augusti samma år.
OS i London 1948 skulle bli en svensk framgångssaga på idrottssidan av sällan skådat slag.
Det lilla landet långt uppe i norr som var hyfsat förskonat från kriget. Ja visserligen hade vi haft beredskap och släckt belysning om kvällar och nätter. Maten och näringen hade inte varit den bästa. Men det hade en varit ruljangs inom idrotten. Man tränade friidrott på Slottsskogsvallen i Göteborg måndagskvällar 1900 till 20.30. Fotbollsträningen på Stora Valla i Degerfors och i Parken i Norrköping hade fortsatt nästan i oförminskad kraft. Simträningen i Sportpalatset under Bruno Liljefors ateljé på St Eriksgatan var som vanligt.
Ja vissa inskränkningar hade det varit men Sverige som idrottsnation hade fortsatt att leva. Visserligen hade vi slagit undan benen på oss själva genom att diska vår bästa löpare men andra hade kommit i stället. Våra fotbollsspelare var amatörer och jobbade på brandkåren, i köket på Grand och delade ut post i Värnamo. Men när det skulle upp till bevis inför en sargad idrottsvärld under London-OS så visade det sig att Sverige hade kunnat träna sig i form och framgångarna skulle komma slag i slag under dessa gyllene sommarveckor.
Svensk idrott nådde sitt största framgångar när man blev tvåa i nationsstriden efter USA och när vi snackar de stora idrotterna så vann herrfotbollen sin enda stora turnering genom tiderna. Det gällde då och det gäller nu – som ett påstående. Något som aldrig kommer att upprepas.
Om detta ur svensk synvinkel och internationell men också ur skånsk dito skall vi drabba er de närmaste månaderna här på IMV:s Facebooksida.
Har du själv ett minne, ett foto, en person som du vill lyfta fram - skriv till oss så skall vi hjälpa till. Tips tages tacksam emot.
OS 1948 och dess 75-årsjubileum firar vi med att skriva om det.
Text: Bo Hultén
Bild: OS affischen 1948 från IOK

Juni 2023

Baltiska Spelen långt ifrån OS-klass
1914 års Baltiska utställning i Malmö innehöll också en stor idrottsdel. Många grenar stod på programmet men som det var med själva utställningen - kom ett världskrig emellan och det blev inge större succé.
I utvärderingen efteråt är det ganska hård ord man kan läsa och vi saxar följande av detta:

Ekonomiskt blev Baltiska spelen ingen god affär bortsett från häst- och simtävlingarna vilka hade egen ekonomi.

Anledningen till de minskade intäkterna ansågs bero på den ogynnsamma väderleken och att Baltiska utställningen ansågs mer lockande. Att tävlingarna pågick på olika platser och ibland även under samma tider ansågs också vara olyckligt.
Efter spelens genomförande framkom viss kritik främst från tidningar utanför Skåne samt utländska sporttidningar. Kritiken gick i stort ut på att tävlingarna inte var lika välordnade som de Olympiska spelen i Stockholm 1912. Skåningarna anklagades för utslag av provinsiell högfärd och Stockholms Tidningen skrev att Baltiska spelen var en alldeles för stor affär för skåningarna som överskattat sin förmåga. Funktionärerna fick utså den största kritiken. En åskådare som tillfrågades vad han tyckte om Baltiska spelen sammanfattade sitt omdöme i orden ”Bättre tävlande än funktionärer”. Staben av funktionärer ansågs för stor och bestå av ovana personer. ”Det förefaller som om de ledande varit alltför angelägna om att fylla funktionärslistorna med lokalt framstående namn, framstående, icke ur idrotts- men ur social synvinkpunkt”.
Själva tävlingarna fick även utstå en viss kritik. Häcklöpningsbanan mätte en halv meter för kort och löparbanornas beläggning av komposit istället för kolstybb väckte en viss irritation. Spelen anklagades för slöhet och slapphet rörande ordningen inne på planen. ”Inneplanen var en mycket gouterad promenadplats för alla möjliga intresserade, vilka absolut inte hade där att göra. Som det var i Malmö kunde man iakttaga att understundom de civila personerna översteg de deltagande idrottsmännens antal tre gånger”.

Antalet deltagare från andra länder var inte så stort. Så här utvärderade man simdelen av Baltiska Spelen:

Då inga anmälningar kommit in från de andra länderna deltog enbart svenska simmare i tävlingarna, ett 50-tal herrar och ett 20-tal kvinnor. För att locka till sig en större publik hade en grupp engelska simmare och vattenpolospelare bjudits in utanför tävlan.
Tävlingarna ägde rum i Badhuset vid Ribersborg vilket under spelen tillfälligt ändrat namn till Malmö Simstadion. Simbassängen var 9 meter bred och 33 1/5 meter lång. Då varje heat kunde innehålla upp till 7 simmare ansågs banan för smal, och ”det var för simmarna så gott som omöjligt att styra rakt då ingenting fanns som egentligen kunde användas som riktmärke. Kollisioner och utflykter åt Köpenhamnshållet voro nu mycket vanliga.”
Fröken Emmy Macknow från Malmö Simsällskap satte nytt svenskt rekord på 100 meter frisim (1.30.6).
Förutom vattenpolo bidrog de engelska besökarna med en uppvisning i konstsim. Mr. Smidts ”undervattensbåt” väckte publikens beundran. Konststycket innebar propellersim där han ena gången gick ned i vattnet med fötterna och andra gången med huvudet.

Bilden nedan föreställer Ribersborgs Kallbadhus som döptes om till Malmö Simstadion under Baltiska Spelen. Från 10 meters trampolinen sker just på bilden ett sk, Rakhopp. Där man landade på benen.

Hopptornet på Ribban revs 1964 och då kunde inte längre småpojkarna smyga upp och smygtitta in på damavdelningen längre. Badmästare Palmé lät aldrig pojkar som upptäcktes gå nerför trapporna utan man tvingades hoppa. Undrar hur långt upp på kränkningsskalen detta skulle hamnat i dagens diskussion.

Foto: Ragnar Küller / Malmö museum
Text: Malmö Stads websida och Bo Hultén

Maj 2023

Hjältarna i etern och i burken
Häromdagen skrev vi Torsten von Wachenfeldt här på IMV:s sida. Det finns väl få grupper av människor – som radio- och TV-pratare - vars snackade engagerar oss andra i samhället. Deras påverkan och vårt tyckande om vad dessa personer utrycker - kan vara monumentalt.
Alla har en åsikt om hur olika Tv-kanalers medarbetare uppträder. En del anklagas för att vara för flåshurtiga i sitt kommenterande. Andra kan för lite och ytterligare andra är bara för utfyllnad i mediet. Tycker en del.
I dagens sportsändningar är det många som skall tycka.
Vid fp/otbollsmatcher i TV är det 2-4 pers i en sk. studio, sedan är det minst två stycken i kommentatorsboxen och så minst en (hade varit svårt annars) som finns nere på plan för att intervjua. Dessutom är uppsnacket snart längre än själva matchen för att inte tala om eftersnacket.
Det var bättre förr. På den tiden när herrar Hyland, Björklund, Strömmer, Plex och Hegerfors dominerade rutor och etrar. Max fem minuters uppsnack. Fast då fanns inte ordet. Sedan avslutade man snabbare än en avlönings försvinnande en fredagseftermiddag och man gick över till Helgmålsringning eller ett matprogram med Ria Wägner.
Skämt åsido. Då var det kanske lite väl spartanskt och nu är elefantiasisen i produktionen och i antal medverkande något överdriven.

Vi som är uppvuxna så pass långt tillbaka att vi har fått njuta namnen ovan har naturligtvis massor med minnen om dessa. Min lista på minnesvärda Sportkommentatorer – utan rangordning – men som betytt mycket för mig när det gäller att följa sport ser ut så här. Ingen är fortfarande aktiv och bara någon lever. Alla med tillgångar som har berikat men flera också med sidor som, speciellt i efterhand har visat sig inte vara de bästa. Men här är listan:

Lennart Hyland
Åke Strömmer
Lars Gunnar Björklund
Arne Hegerfors
Sven Plex Pettersson
Sven Jerring
Bengt Grive
Bo Hansson
Mats Strandberg
Göran Zachrisson och så måste Bengt Bedrup naturligtvis nämnas.
När jag ändå är igång och tycker så kan jag också utse den bästa expertkommentatorn. Alla idrotter inkluderat. Han finns fortfarande i verksamhet. Nämligen Claes Hellgren. Handbollens guldgruva när det kommer till expert. Oöverträffad.
Experterna har berikat TV och Radio. Det märks när kommentatorerna ibland tror sig vara experter och ger sig in i expertområdena och förvirrar sig. Inga namn här – man vill ju gärna vara snäll en torsdagsmorgon.
Den här notisen har inte innehållet något kvinnligt namn men om jag gör en uppdatering om 30 år så kommer det säkert att finnas en rad sådana. Sportkommenterandet i historisk tid har varit förbehållet herrar. Men kvinnorna kommer - var så säkra. Så avslutningsvis då.
Alla tiders favorit för undertecknad när det gäller radioröster. Walde Bengtsson (1928-2000) i Simrishamn. ”Österlens röst.” Det var inte ofta han fick rapportera om idrott men det hände. Bäst var han när han berättade om ”det prekära läget för Österlens fiskare” – det var engagemang det !

Text; Bo Hultén
Foto: Fotograf: Lantz, Gunnar. Stockholms stadsmuseum

Bildtext: Lennart Hyland intervjuar löpare på Stockholm Stadion under Dagbladsstafetten

2023-01-26 Många texter på IMV:s hemsida
Under 2022 och 2023 har många av mina texter hamnat på IMV:s hemsida. IMV betyder Idrottsmuseets vänner i Malmö och dess hemsida. Du hittar alla texter på den här sidan - klick