12 december 2014
Möte med en idrottslegend
Ett antal gånger de senaste tio åren har jag haft nöjet att skriva i Idrottsmuseets årsbok. Med idrottsmuseet menas det i Malmö som ambitiöst publicerar skånsk idrottshistoria för sina medlemmar och andra. Man brukar balansera antalet medlemmar runt 800 stycken och ett tiotal gånger per bjuder man på frukostmöten i Baltiska Hallen - där idrottskändisar snackar till morgonfikat. Under årens lopp har massor av idrottskändisar frukostsnackat på dessa möten - Loket Olsson, Sven Melander, Ulrika Knape, Percy Nilsson, Lasse Grankvist, Thomas Nordahl, Gunnar Larsson.
Själv hade jag förmånen att snacka 2008 - då med temat hur det skulle gå för simningen 2008 och framåt. Jag avslutade mitt snack den gången med att be publiken titta på TV tre veckor senare - speciellt skulle man titta på 100m fjärilsim damer för där kommer en stjärna födas. Den blott 14-åriga Sarah Sjöström kommer att slå igenom och vinna. Efter den spådomen som slog in - fick man acceptens som simexpert - i alla fall hos dem som hörde det snacket.
I årets bok fick jag chansen att skriva om Birthe Hansson - dansk/svensk simhopperska som peakade sin karriär 1948 - då hon tog brons på OS i London. Du kan läsa artikeln också här på sidan.Klick för att komma till artikeln.
27 augusti
CL-kvalseger i Malmö - för Malmö FF
Värme och galen glädje på Swedbank i Malmö. 3-0.Det fanns egentligen inte på kartan. Men ibland så rullar bollen rätt väg. Känslan från snömatchen från -79 fanns där. Igen. Det tog 35 år. Bara.....
Det blir fint att cykla hem i den ljumma augustikvällen. Det här var vackrare än en kräftskiva i blek augustisol. Ibland är idrotten bättre än verkligheten. Det här var en sådan kväll. En på hundra. En på tusen, snarare. Ja kanske är det så. I morgon lyser solen säkert lite klarare över staden Malmö och många människor blev i alla fall lite lyckligare - en stund.
6 maj
Fräckt namn och en innovatör
Egentligen har jag aldrig haft idoler. Ja, idoler på det sättet som man vanligtvis betecknar idoler. Däremot så har man haft en förkärlek för idrottsmän med namn som man tycker har varit fräcka. Fräcka på det där viset som menades med fräcka när man var 10-11 år. ”Fräckt namn” sa man och oftast var det en amerikan som man då menade. Franska fotbollspelare fanns inte på kartan. Deras namn var alldeles för svåra att uttala. Dessutom var dom inte speciellt bra just under den perioden när jag växte upp. Tyska fotbollsspelare var i slutet på 50-talet och början 60-talet ännu synonymt med ett välde och ett rike som världen inte hade tagit till sitt hjärta. Efterdyningarna av det andra världskriget fick man med sig i modersmjölken. Frågan är de där dyningarna har ebbat ut 2014…… Nej det var amerikaner och amerikanska namn som stod högst på listan. Bland namnen som man valde bland - fanns simmare och friidrottare från ”the early 60:ties. För min del var namnen på simmarna de som var bäst, låg bäst i munnen och helt enkelt lät fräckast.
Känns det så att du skall slänga in en kommentar på den här sidan - är du välkommen att göra det.