Texter och bilder från året 2022
2022-07-30
Året är 1939. Flickan på bilden är 17 år och har hela livet framför sig.
Visserligen har kriget precis drabbat henne och hennes omgivning.
Drabbat på det sätt som svenskarna drabbades av kriget.
Men hon hittade en väg ut ur barndomen i det mellansvenska brukssamhället.
Tog sig till den stora staden Eskilstuna.
Utbildade sig till charkuterist och som riktigt ung basade hon för ett gäng "köttarbetare" som ibland skar sig illa och ibland fick slita ont.
Men hon kom ur äventyret med fingrarna i behåll.
Hon träffade en man som hon senare beskrev som "världsvan" och inte alls som de män hon träffat i unga 20-årsåldern.
Hon stod på Kungsgatan i Stockholm utanför mannens affär när freden kom den där underbara dagen 1945.
Året efter gifte dom sig men det skulle dröja ytterligare sex år innan första barnet kom.
1950-talet blev ett utvecklingsdecennium i landet och alla fick det bättre.
Trots en stor tragedi 1955 var hon stark in i 60-talet.
Hon blev änka 1981 och livet tog en vändning som hon inte riktigt tänkt.
Nitton år senare dog hon själv, bara några dagar in i det nya seklet,
Idag skulle hon fyllt 100 år och hon hette Sonja och hon var min mamma
2022-07-23
När man tar vägarna i öst/västlig riktning i Skåne kan det ibland inte bara vara en resa rent geografiskt utan också en resa i tiden. Idag körde jag från västkusten vid Skälderviken och till Höör. En resa över Kvidinge, Billinge, Röstånga, Stockamöllan och andra orter för att sedan landa i Höör. Inte som i historien, Eslöv först och Höör sen. Utan direkt till Höör utan att passera gå. Det är en resa genom ett idylliskt landskap med bokskogar och vackra ängar men det är också en resa som andas 50-talet men slitna eternithus, dåligt rappade fasader, igenväxta trädgårdar, rostiga Volvo 745or oftast i rött och människor i nedgångna foppatofflor.
Men så dyker det då upp pärlor som Skäralid, Stockamöllans gamla industribyggnader och den lockande skylten "Skånes Mitt". En skylt placerad, inte "på en biväg till byväg" som i Hootenanny Singers låt - Beatrice, utan i utkanten av Höör. Man letar sig dit och finner ett monument och en förklarande skylt. Ännu ett skånskt stopp att bocka av. Visserligen inte på mina "Worldwide Bucketlist" - främst eftersom jag inte visste om monumentet ifråga. Jag hade haft det på denna lista om jag vetat.....
2022-07-18
Loppis i Farhult.- den årliga sk. MÖLLE- loppisen. Överskottet går till underhål anl byns mölla. Vitsar man till det så kan man säga "att man köper vingar för pengarna". I år skulle tydligen nytt tak inköpas. Massor med prylar bytte ägare. Där fanns en del pryttlar som man inte visste att man behövde men som rutinerad loppisspekulant gick man inte i de värsta köpfällorna... men något blev det Ha en bra helg.
2022-07-11
I lördags bjöd det här fräcka gänget sin farsa och svärfar på en "Smörrebrödsrunda" i Köpenhamn. Besök på några av de bästa restaurangerna i Kongens By kan bjuda. En födelsedagspresent som visste var den satt. Danska smörrebröd är ju så nära "mathimmeln" man kan komma. Det vet de här yngre förmågorna att deras äldre släkting uppskattar.
Det här var den näst sista av de firartillfällen - som den förlängda firarmånaden som undertecknad har haft sedan mitten av maj.
Livet är en fest och stort tack alla inblandade som deltog!!!
2022-06-24
På väg över sanddynerna. Förväntan i luften. Hur varmt är det i vattnet? Men också på väg till midsommarafton 2022. Årets kanske bästa helgdag i Sverige. Varma nätter, många minnen och mycket kul att minnas men också att se fram emot
Hoppas att din midsommarafton blir riktigt bra. En kväll att njuta och glömma allts skit som finns runt oss.
Ha det riktigt bra. I år inga skämt om saker under kudden och att äta för lite sill etc.. utan bara en Riktigt Glad Midsommar !!!
2022-06-20
Kall rabarberkräm med mjölk. En somrig ljuvlighet. Denna närodlade stam tillagades idag. Kräm med mjölk andas 50-tal och minner om underbara somrar i Bergslagen. Min reservmormor var en sk. fena på det här med krämer. Hennes bästa variant var den med krusbär. Len, söt och så god att ögonen tårades på undetecknad. Blir dagens kräm i klass med dessa? Tveksamt! Efter avsvalning får vi reda på det. Midsommarvecka. Kan livet vara bättre?
2022-05-14
Stora födelsedagar eller rättare sagt jämna födelsedagar brukar man komma ihåg. Jag har slängt undan 10 och 20 årsdagen det har jag ingen aning om hur de firades. 30-årsdagen minns jag alldeles för väl. 40-års jubileet var en trevlig föreställning med inslag av Paris och Skanör. 50-årsdagen var kanske inte den bästa men en överraskningsfest några dagar senare var vass och en sista relik av ungdomen. 60-kalaset bjöd på mycket god mat och dricka och en stor hög goda vänner.
Men kanske minns man de där födelsedagarna när man var liten allra bäst. Jag är uppvuxen i ett kvarter i Malmö där det fanns sju hus. Sju stycken fyra-våningshus som omgärdade ett kvarter som kanske var 300 x 50 meter. Man fick inte gå över gatan som liten men om man höll sig inom kvarterets gränser så fanns det möjlighet att köpa glass på fem ställen.
Två livsmedelsbutiker, en köttaffär och två mjölkaffärer. Mjölkaffärerna hade en liten skylt som stack ut vinkelrätt från fasaden där det stor MNM – Malmö Nya Mejeriförening. Det sitter sådana gamla reliker kvar på husväggar på några ställen i stan fortfarande.
Man utrustades med tre/fyra kronor och sedan hade man att jobba sig runt kvarteret. Första gången jag gick på glassjakt minns jag att morsan hade spaning på behörigt avstånd men redan andra gången, som femåring fick man ta sig runt själv. Naturligtvis så innebar första stoppet på Kristinelundsvägen 31 – inköp av en glassbåt. Lyxigaste glassen man kunde tänka sig. Kostade väl en krona kan tänka. Sedan varades isglassar (vi kallade dem saftis) med chokladglassar och när man rundade sista inköpsstället var man rejält mätt. En ljuvlig runda. Denna glassrunda varade några år, till mjölkaffärerna lade ner, köttbutiken försvann och den ena livsmedelsaffären gick i konkurs.
Det blir glass idag också. Var så säkra. Fast på ett helt annat ställe i världen. Salut!
2022-04-10
Stockholm kan vara kallt sjunger Orup. Men det kan också vara alldeles underbart. Det är inte bara Eriksdalsbadet och Swim Open. Det kan också vara Nordiska Museet och en handfull snygga utställningar. Den om NKs franska kanske den elegantaste. Men också den om Nordens turistaffischer var enastående. Det kan också vara Liljevalchs vårsalong, käk och drink på Urban Deli, kväll på Moderna och Ark Des eller en båttur till Allmänna Gränd. Middag på Smak och värme på krogen men också som Orup sjöng, Kallt, fruktansvärt kallt med snö som kommer vågrätt.... men det vänder ....
2022-03-05 Livet i staden nr 23
Morgonrundan idag gick genom och runt Pildammarna. Stadens gamla vattenreservoar, från 1500-talet. Efter Baltiska Utställningen 1914 låg området i träda i tio år innan man anlade Pildammsparken - en av Malmös vackra centrala parker. Nu har man "klockan 10" vid den stora dammen anlagt en ny stor fin utsiktsudde med kul installationer av rostiga lampor, stol och bänkar - väl värt ett besök. Fotot är taget med dammen i ryggen , mot Tallriken. Tallriken som är ett "av norra Europas vackraste" parkrum. En rund plats med snyggt klippta träd runt om och runt vägarna som leder dit.
Du som såg Bo Widerbergs "Lust och fägring stor" minns att man hade in magisk inspelningsscen med en marinbegravning. Denna skedde just på Tallriken. Vid kanten av Tallriken ligger också "Himlabacken" - stans svartaste hang......
"Har du sitt Malme har du sitt varden"
2022-03-05 Ingen behöver detta
Ayuna Morozova – simtränare i Ukraina, jobbade som volontär och serverade mat till ukrainska soldater. Då small en bomb. Det här är inte bra! En hel värld reagerar men en maktelit i ett land inte långt härifrån begriper inte. Avståndet mellan Malmö och ukrainska gränsen är kortare än mellan Malmö och Sundsvall. Ingen behöver detta.
2022-02-27 Vår med förhinder
Vårkänsla i Malmö samtidigt som mycket är knas i vår värld. Vy ut mot Slottsgatan med vårblommor. I bakgrunden Anna och Eva Bunths skola som startades på platsen 1907 och sedan också haft beteckningar som Högre allmänna läroverket för flickor i Malmö och under 50 och 60 talets Ericssons privatskola.
I kvartertet fanns också gamla Stenkulakolan. När jag gick på högstadiet i en inte fullt lika grå tid som i dagarna och med placering på Fågelbacksskolan (numera riven) så fick vi ta oss till just skolan på Slottsgatan för att ha gympa. Varför sitter det så starkt i minnet då? Jo stället var utrustat i början på 1900 talet och var insvettat och doften i omklädningsrummet var inte att leka med. Värst var att det fanns inga duschar. Huga! Nitlotten var gympa första timmen på morgonen. Sedan på med polotröjan som var standardtröjan under den tiden och tillbaka till skolan och skolbänken. En härlig doft spreds i klassrummet och framemot 15.10 för det var ju då man slutade... nästan varje dag så var stanken nästintill så stark i klassrummet - att vi tvingades ha öppna fönster de sista timmarna av dagen.
Idag ett inte alltför nedbrytande minne för mig men för många var nog dessa lektioner det sista motionen dom unnade sig i livet.
Idag lyser solen utanför samtidigt som galenskapen sprider sig på andra ställen i världen.
2022-02-18 Det närmar sig slutet
Två dagar kvar av OS i Kina. Pendeln väger över till det positiva för svensk del. Kanske så mycket att silver och bronsmedaljerna skyms av gulden. Guld är det enda som räknas skriker man ut överallt. SDS/Max Wiman skriver om denna nutida syn på i idrotten i dagens tidning. Synen där snuttifieringen bara tillåter oss att minnas och komma ihåg segrarna. Kanske borde vi tänka om. Många av vintergrenarna på OS är ju av sektkaraktär och utövas och kan bara utövas av små grupper av jordens befolkning. Låt oss trots detta glädjas åt att SWE kan plocka hem ett antal medaljer och bjuda på intressant idrott. Djupet i idrotten visas väl mest runt fenomenet Nils van der Poel. Hans självdistans och medvetenhet står i stark kontrast till Frida Karlsson avsaknad av erfarenhet och förmodliga brist på utbildning. Skönt att lagledningen ändå gjorde det rätta att sätta henne på planet hem. Allt annat hade varit en skandal. Men man undrar om SOKs fysiologiska team hade gjort sin hemläxa när det gällde höghöjdsförberedelser inför OS? Det är bara att bryta ihop och komma tillbaka. Att vara bäst när det gäller är inte lätt. Flera svenskar som gasat på i världscuper kommer med ett svagt fokus till OS och inser inte att vägen fram har var förberedelser för andra. Det kan kosta.
När vi summerar på söndag minns vi och exponerar gulden men låt oss också minnas de som har kommit längre ner i listorna.
Du frågar mig om vem som har varit bästa idrotten att se på under OS? Lätt svar! Curlingen! Överlägset bästa kommentatorna och mest nervkittlande bataljerna. Ha en bra helg!
2022-02-10 Livet i staden - nr 21
Jag älskar profilen av det här huset. Det finns en del stackare som tycker att det är stans fulaste. Men inte jag. Blått och ljusare blått ju högre upp man kommer. En framtidsbyggnad i början av 60-talet. Där fanns allt från Sveriges första privata TV studio högst upp till en internationell varite-restaurang på gatuplanet. Åren gick och snålheten i underhållet blev allt tydligare. Nu är det på väg att bli klar i sin nya lyster. 1000 ton tyngre än innan - men vem går inte upp i vikt i 60 årsåldern.
Från platsen av dagens foto kan man se husen från 1938 års svenska BO utställning och också toppen av isberget av BO01, Turning Torso.
Det är bara att vrida sig 360 grader och de senaste 80 årens peakar av hus i Malmö visar sig och jag njuter.. Grannt så att man får en tår i ögat.
2022-01-23 Skånska Simolympier genom tiderna
En gång om året så ger Idrottsmuseets vänner ut en årsbok om skånsk idrottshistoria. Jag har de senaste decenniet haft nöjet att producera en artikel till denna skrift och i år så är det dags att plocka fram alla skånska simolympier genom tiderna. En av dessa hamnade dessutom på omslaget - och det var Emy Machnow som vann SM på 100m fritt 1913,15,16,17 och som deltog på OS 1920 där hon var med och simmade hem ett brons i lagkappen 4x100m fritt.
En annan anmärkningsvärd sak med Emy var att hon var den första Malmö-idrottare, alla idrotter inkluderade som vann ett svenskt mästerskap. En idrottens pionjär i Malmö-idrotten som bör uppmärksammas. Du kan lsa min artikel här - klick
2022-01-23 Bat out of Hell
Bat out of hell - detta ikoniska album är historiens femte mest sålda LP med 43 miljoner ex. Artisten Meat Loaf dog idag. Jim Steinman skrev allting och Todd Rundgren producerade. Jag minns skivan allra mest för att när vi hade kvällsträning i bassängen i Lomma så spelade vi skivan på max och simmade serier som var lika långa som speltiden på plattan Sällan har jag sett simmare jobba mer frenetiskt än under spelningar av Bat out of hell. Startnumret på skivan synonymt med skivtiteln är 9.50 långt. Nio minuter och femtio sekunder av ren skär njutning. Lägg den gärna på din spellista idag och notera att låten har 45 år på nacken. Ha en bra helg!
2022-01-19 Todde Jönsson
Ibland är myten större än spelaren. När det gäller Egon "Todde" Jönsson väger det lika. "Den hemlige" som han också kallades under sin aktiva period. Spelade hem nästan lika många SM-guld som han ledde MFF till från lagledarbänken. Ofta med en cigg i mungipan. Åtminstone när han satt på bänken Han älskades av alla - inklusive sin fru. Var en äkta Malmöit även om han föddes i fiskeläget Limhamn. Jobbade på tidningen Arbetet hela sitt liv. Cyklade tor. jobbet varje dag. Spelade fotboll i flera småklubbar och sedan i MFF. Blev skadad. Kom tillbaka, Blev skadad och kom tillbaka. Alltid älskad av publiken. Fick egen utställning på MFF-museet och klistrades upp på vägskyltar och elskåp. Legend i sin egen hemstad. Det är inte alla förunnat!