Dagar i Malmö 2021 - måndag till torsdag

2021-02-10 - onsdag
Riktig vinter. Känns konstigt för en skåning. Fast riktig vinter i Skåne är annorlunda än på andra ställen. Snön kommer från sidan. Det ständiga blåsandet som man har vant sig vid sedan barnsben blir besvärligt först när vintern är här. Den riktiga vintern.
Idag hoppas jag det skall vara en av de sista dagarna som jag går med kryckor. Den där plastfickan jag snubblade på för två veckor sedan har varit dyrbar. Pengamässigt och tidsmässigt. Men man har fått uppleva en annan värld. En värld av vänlighet när folk håller upp dörren när man skall in i en affär. Ett leende när det ser besvärligt ut. Men efter att ha fått njuta denna godhet blir jag gärna av med kryckorna. Kryckor lånar man inte längre. Man köper dem. 200 spänn. En hundralapp per pinne. Folk skiter väl i att lämna tillbaka dem kantänka.

Spårvagnarna i Lund står stilla. Det skapar ytterligare rubriker i Lundabladet - förlåt, Sydsvenskan. Spårvagnen och dess väsen har försörjt flera journalister på heltid de senaste åren. Nu är hjulen så mjuka att de blir platta när man bromsar. Men förlåt....
Städerskan är här nu. Vit och energisk. Bra. En hyfsat betald städerska som är energisk är bra. Ja en guldgruva. Värd varenda sekin.

Strax skall det spelas in en podd. Leka radio igen. Kul.
Det får bli restaurang på lunchen idag. Trots alla muterade coronavirus. Tvätta handen, håll avstånd. Samhällsmantra 2020 och 2021.
Man river min gamla lågstadieskola. Det var programmerat att göra redan på 50-talet. Det tog tog tid att få fram grävskoporna och rensa i möglet. Rönneholmsskolan hello and goodbye!2021-02-11 - torsdag
Torsdag är det nya fredag hos oss. Hustrun jobbar numera fyra dagar i veckan som en inflygning till pensionen. Det betyder fikatajm efter jobbet redan på torsdagen. Coronagreppet är fortfarande starkt på oss i samhället. Jag är glad att jag inte behöver rodda ett företag i denna bistra tid. Har lämnat det bakom mig och är mer sorglös än tidigare. 
Igår kunde jag släppa kryckorna inomhus. Smärtan i fotleden släppte och värken, den ständiga värken försvann. En befrielse minst sagt. Horisonten för detta har varit ganska nära trots allt. Andra har det mycket värre. Kompis P har diskbråck och den prognosen är inte lika enkel som min.
Fortfarande vinter. Jag gillar det inte. När man man måste använda vinden för att beskriva kyleffekten så är det lätt att drömma sig bort i sommartemperatur. Livet är så mycket lättare då.
FHM, Folk Hälso Myndigheten har haft bråda dagar. Riksikonen Anders Tegnell sliter många timmar i sitt orubbliga lugn. Hur orkar karl svara på alla frågor som ställs om och om igen. Katastrofjournalistiken kan man tröttna på. detta ständiga tjat om samma fråga . Riktad från alla möjliga håll och alla i ett försåt som bara skall leda till att journalisten själv skall nå någon form av tillfredställelse.
Coronanöjen är det inte gptt om. Dagens är att handla och göra ytterligare en sk. fotobok. en bok som sammanfattar alla de foto som jag samlat på mig. 80.000 digitala bilder finns på mina hårddiskar.
Jag älskar listor. Det där att göra 10 i topp listor har roat mig sedan barnsben. Undrar om jag inte skall göra en i dag också. Bra coronaunderhållning.2021-02-12 - fredag.....
Svensken Nils van der Poel tog VM-guld på skridskor. Äntligen skulle vän av ordning utbrista. Äntligen slog han hål och stal utrymme bland vintersporterna från skidorna. Skridskor är vackert eller rättare sagt sporten skridskor. Svepande rörelser över den vitaisen. Mjukt och fint. Det är en sann njutning att se detta. Helst plötsligt fick journalisterna försöka ta fram fakta och så mycket Wikipediakunskaper det kom. Om forna tiders skridskohjältar. Det är ett tag till folk har läst in sig på den nutida skridskosporten. Det behövdes. Nu gäller det bara att vi får fram någon som kan köra rodel och nordisk kombination. Men redan nästa år kommer mycket av skidöverdrifterna försvinna från SvT. Då har man inte sändningsrätten på skidor längre. Man kommer dock att höja frekvensen på långloppscupen som man köpt. Lina Korsgren kan bli den nya Linn Svahn. Dock i lite mer ödmjuk förpackning kanske.
Såg på en lägenhet igår. Ett örnnäste inne i smeten av stan. Så fräck men vissa delar var opraktiska. Man blir inte mer apa som 70-åring så det är viktigt att vara realist.2021-02-15 - måndag....
Vintersportsöndagen är över. Det stora minnet är en skridskoåkare, Nils van der Poel. Han skakade om nationen med att överlägset vinna VM på 10000 meter (och 5000 meter) Numera går det bra att vinna separata grenar för att kalla sig världsmästare. Man kör inte om sammanlagt-titeln längre. Bra så!
Coronatristessen ligger fortsatt tungt över samhället. Det är som om alla har gått ner i någon form av standby-läge. Alla bara går och väntar. Spruta eller inte spruta. Tålamod. Tvätta händerna. Håll avstånd. Folk går rundor om varandra. Det ser nästan komiskt ut på sina ställen. Handlade två köksutensilier som skall lyfta min matlagning. Corona-nöje. Ensam i affären. Kollade en lägenhet utifrån. Kan bli riktigt fräck.!!
Spotifys veckoförslag på låtar kan bli riktigt komisk ibland. Men den här veckan har man träffat riktigt bra. Buone Ser med Little Gerhard är kanske inte riktigt mig. Trots allt.
Facebookgrupper som "Felstavat" -  "Stavningpoliserna" och andra verkar vara befolkade av rättshaverister. Förmodligen samma människor som kan diskutera golfregler till domedagen.2021-02-18 - torsdag
Valrörelsen 2022 har startat. Försåtsmineringarna är legio. Viktigaste valfrågorna nästa år... åldringsvården,  kriminaliteten, invandringsfrågor och vården i stort. Om man nu inte snöar in på att skandalisera och bygga mediatugget runt det som journalisterna förstår, Ebba Busch husaffärer, Löfvéns språkgrodor och miljöpartiets enkelspårighet. Tveksamt om den nye partiledaren i V-partiet,  Nooshi Dadgostar kan bryta igenom. Att ersätta personen, Jonas Sjöstedt är inte lätt. Att ersätta politikern Jonas Sjöstedt är lättare.
Det är riktigt intressant att se hur rubriksättningen har utvecklats (kanske inte rätt ord, men) på internet. Klickmonstrets inverkan på jobbet är påfallande. Hoten och de halva sanningarna och en massa fejktext fyller sidorna. Vet inte om det är Aftonbladet eller Expressen som är värst.

Ganska roligt är att läsa en krönikör som retar sig på alla vinterbadare. Rubriksättaren har dessutom fått till det "Varför ligger medelklassen och guppar i en isvak". Har denne rubriksättare (jag vägrar ordet hen) en syn från ben eller underifrån? Det är sådana frågor som dyker upp i en coronatrötta läshjärna.
Såg en stund på Vinterstudion igår. Nej jag hatar inte vinteridrott. Det bara verkar så. Däremot tycker jag jävligt illa om att SvT styr sponsorpengarna i svensk idrott. Där framträdde en skidskytt. En skidskytt med 13 olika reklamlappar på skidor, stavar, mössa, jacka, ryggsäck. Han stod i perfekt vinkel så att alla reklamlappar syntes. Löjligt om ni frågar mig. Löjligt att SvT okejar detta. Men det gör de ju inte men är tvungna. Samtidigt kan man sätta klistermärke på tröjkrokodiler på 4 kvadratcentimeter och häromdagen såg jag att man hade softat en en bilmärkesskylt i ett reportage. Man hade dock glömt att softa registreringsskylten. Det är då man undrar " Har dom inget annat att göra". Samla ihop alla gubbarna som gör softningsdimmorna och gör ett vettigt reportage om tex. volleyboll istället.
Men där har man kanske inte rättigheterna - så det skiter man i!

2021-03-04 - torsdag
Tisdag förmiddag - tandoperation. En gadd längst bak i munnen som varit orolig och man har haft besvär med i 25 år. Nu borta. Men det tog enochenhalv timme på operationsbordet. Svettig både för mig och personalen. Övertandläkare A. gjorde som vanligt ett fantastiskt jobb men man var sargad efter hemkomsten. Dan innan hade jag kört ett av de första tabata-passen efter att foten blivit bra. Det kändes i axeln. Man får nog börja ta det lite lugnare med träningen. Sjuttioårsdagen kommer sakta krypande och det sliter på kroppen.
Pandemin tredje våg är på väg att drabba oss. Det märks att folk börjar bli mentalt slitna av pandemin. FHM stångas med sina mantra. Tvätta händerna, håll avstånd och håll ut. Det måste vara hemskt att vara företagare idag och ha det tufft. Det har man inte insett på vissa storbolag. Vinstdelningar och bonusar på Volvo sticker ut. Man behöver inte vara direkt mörkblå för att tycka att det är äckligt. Carl Erik Svanberg, ordförande i företaget har tydligen helt tappat fartkontrollen. Märkligt? Men han har väl olja i ögonen efter alla BP-skandaler?
Den sk terrorattacken i Vetlanda. Ytterligare ett bevis på det grovmaskiga nät som omger psykvården i det här landet? Verkligheten kom ut i fullt sken på landet. Hoppas att alla inblandade överlever.

2021-03-10 - tisdag

Mediaträning för idrottare:
Inled alla svar med en negation.
Tex. "Nej, det gick bra idag".
Svar på frågor om förfluten tid, skall innehålla: uttrycket:
"Där och då."
Svar på frågor om det som hände idag skall alltid innehålla uttrycket:
"Här och nu."
När spelet alt. aktiviteten skall beskrivas - oavsett om det är långt ute i skogen eller inne i en varm arena skall detta beskrivas som:
Där ute.... och gärna med tillägg av uttrycket "blåste det snålt idag"
Roger Blomqvist - i salig åminnelse som ibland ägnade sig åt mediaträning med idrottare - hade gråtit mer än vanligt.
Saknar ofta hans lätt spruckna röst.